Mancare

E-urile bune și E-urile rele in alimente

Aditivii alimentari au fost folosiți de ani de zile. Sarea, zaharul și oțetul sint printre primele substanțe folosite pentru conservarea alimentelor. În ultimii 30 de ani, o data cu noi descoperiri în prepararea alimentelor, diverși compuși chimici au început să fie folosiți din ce in ce mai des în industria alimentara. Majoritatea aditivilor nu prezinta pericol pentru organism. Însă exista și aditivi periculoși, considerați toxici sau cancerigeni. Hiperaciditate la copii, alergii, astm și migrene sint adesea considerate reacții adverse ale aditivilor.


Aditivii sint substanțe chimice care se adaugă în produsele alimentare pentru a le îmbunătăți gustul, aroma sau pentru a creste proprietatea de conservare. Majoritatea aditivilor nu au proprietăți nutritive. Aproape toate alimentele contini aditivi, în special cei numiți emulgatori, sau pe scurt, E-uri. Utilizarea aditivilor alimentari este reglementata foarte strict în tarile Comunității Europene de anumite norme, iar la noi în tara de o serie de ordine care precizează cantitatea și componenta fiecărui aditiv folosit în produsele alimentare.

Exista o lista de emulgatori, aprobata la nivel european, care trebuie să apară obligatoriu pe eticheta produsului care îi conține. Exista și aditivi care nu trebuie declarați, cum ar fi aromele și solvenții. Un aditiv care este prescurtat cu litera E a trecut testele de securitate și a fost aprobat de Uniunea Europeana. În Europa, E-urile sint numerotate de la 100 la 500.

Aditivii alimentari devin periculoși atunci cînd sint adaugați în cantitate prea mare în anumite produse. Trebuie să știi că pe termen lung consumul de astfel de alimente poate avea efecte negative asupra sănătății. Folosirea lor îndelungată sau improprie poate duce, în timp, la apariția unor afecțiuni grave. Potrivit rapoartelor organizațiilor internaționale, mortalitatea în rindul populației, cauzata de consumul alimentelor îmbogățite cu substanțe artificiale, se afla pe locul al treilea, după consumul de droguri și medicamente și după accidentele de circulație.

Aditivii sint clasificați în funcție de proprietăți. Cei care sint folosiți mai des sint:

 • antioxidanții: substanțe care prelungesc perioada de păstrare a alimentelor prin protejare împotrivă oxidării. Sint folosiți pentru a preveni schimbarea culorii sau rincezirea alimentelor. Se găsesc în produsele de patiserie, supe și sosuri. Vitamina C este unul dintre cei mai utilizați antioxidanți. Cunoscuți sint cei care conțin butylated hydoxyanisole (BHA) – E320, sau butylated hydroxytoluene (BHT) – E 321. În doze mari, BHA și BHT cresc riscul îmbolnăvirii de cancer.
 • coloranții. Aceste substanțe fac alimentele mai atractive: iaurtul este mai roz, sucul, mai portocaliu. Unii coloranți sint naturali, cum ar fi curcumin (E100), dar exista și variante artificiale: tartrazine (E102), de exemplu, a fost asociat cu reacții adverse.
 • emulsifiatorii: substanțe care fac posibila formarea și menținerea unui amestec omogen;
 • stabilizatorii: substanțe care fac posibila menținerea proprietăților fizico-chimice ale alimentelor, menținând omogenizarea dispersiilor, culoarea;
 • agenții de întărire: substanțe care permit și care ajuta la formarea gelurilor;
 • aromatizantii;
 • conservanții: substanțe care prelungesc perioada de păstrare a alimentelor prin protejarea lor împotrivă alterării produse de microorganisme. Produsele din carne au nitrați (de la E249 pină la E252), care sint vitali pentru înlăturarea bacteriilor.
 • îndulcitorii: substanțe, altele decit zaharul, care se utilizează pentru a da gust dulce alimentelor. Lumea este preocupata să consume din ce în ce mai puțin zahar, orientindu-se spre înlocuitori, cum ar fi acesulfame-K (E950), aspartam (E951) și zaharina (E954), care au un număr redus de calorii și prezinta siguranță pentru dantura. În general, aceștia nu sint periculoși pentru sănătate.

Iată citiva dintre aditivii care pot crea probleme:

• cancerigeni: E131, E142, E210, E211, E212, E213, E214, E215, E217, E239, E330
• periculoși, distrug vitamina B12: E102, E110, E120, E124, E127, E220
• cresc tensiunea arteriala: E250, E251, E252
• produc tulburări digestive (indigestie, greata, colici abdominale s.a.): E338, 339, 340, 341, 363, 465, 466, 450, 461, 407 (din înghețată)
• aditivi interziși în SUA: E103, E105, E111, E121, E125, E126, E152, E181

Cei mai periculoși aditivi:

 • E123 – este interzis în SUA și în fostele state sovietice. Se găsește în bomboane, jeleuri, dropsuri mentolate, brînză topita și crema de brînză. Este considerat cel mai puternic cancerigen dintre aditivi. Din aceeași categorie face parte și E110, care intra în componenta dulciurilor (mai ales a prafurilor de budinca), colorindu-le în galben
 • E330 – produce afecțiuni ale cavitații bucale și are acțiune cancerigena puternica. Se găsește în aproape toate sucurile din comerț.
 • E102 – este un alt colorant care se găsește în dulciuri, mai ales în budinci. Are acțiune cancerigena.
Etichete: Nici o etichetă

Add a Comment

Trebuie să fiti logat pentru a posta un comentariu