Mancare

E-urile bune și E-urile rele in alimente

Aditivii alimentari au fost folosiți de ani de zile. Sarea, zaharul și oțetul sint printre primele substanțe folosite pentru conservarea alimentelor. În ultimii 30 de ani, o data cu noi descoperiri în prepararea alimentelor, diverși compuși chimici au început să fie folosiți din ce in ce mai des în industria alimentara. Majoritatea aditivilor nu prezinta pericol pentru organism. Însă exista și aditivi periculoși, considerați toxici sau cancerigeni. Hiperaciditate la copii, alergii, astm și migrene sint adesea considerate reacții adverse ale aditivilor.


Aditivii sint substanțe chimice care se adaugă în produsele alimentare pentru a le îmbunătăți gustul, aroma sau pentru a creste proprietatea de conservare. Majoritatea aditivilor nu au proprietăți nutritive. Aproape toate alimentele contini aditivi, în special cei numiți emulgatori, sau pe scurt, E-uri. Utilizarea aditivilor alimentari este reglementata foarte strict în tarile Comunității Europene de anumite norme, iar la noi în tara de o serie de ordine care precizează cantitatea și componenta fiecărui aditiv folosit în produsele alimentare.

Exista o lista de emulgatori, aprobata la nivel european, care trebuie să apară obligatoriu pe eticheta produsului care îi conține. Exista și aditivi care nu trebuie declarați, cum ar fi aromele și solvenții. Un aditiv care este prescurtat cu litera E a trecut testele de securitate și a fost aprobat de Uniunea Europeana. În Europa, E-urile sint numerotate de la 100 la 500.

Aditivii alimentari devin periculoși atunci cînd sint adaugați în cantitate prea mare în anumite produse. Trebuie să știi că pe termen lung consumul de astfel de alimente poate avea efecte negative asupra sănătății. Folosirea lor îndelungată sau improprie poate duce, în timp, la apariția unor afecțiuni grave. Potrivit rapoartelor organizațiilor internaționale, mortalitatea în rindul populației, cauzata de consumul alimentelor îmbogățite cu substanțe artificiale, se afla pe locul al treilea, după consumul de droguri și medicamente și după accidentele de circulație.

Aditivii sint clasificați în funcție de proprietăți. Cei care sint folosiți mai des sint:

 • antioxidanții: substanțe care prelungesc perioada de păstrare a alimentelor prin protejare împotrivă oxidării. Sint folosiți pentru a preveni schimbarea culorii sau rincezirea alimentelor. Se găsesc în produsele de patiserie, supe și sosuri. Vitamina C este unul dintre cei mai utilizați antioxidanți. Cunoscuți sint cei care conțin butylated hydoxyanisole (BHA) – E320, sau butylated hydroxytoluene (BHT) – E 321. În doze mari, BHA și BHT cresc riscul îmbolnăvirii de cancer.
 • coloranții. Aceste substanțe fac alimentele mai atractive: iaurtul este mai roz, sucul, mai portocaliu. Unii coloranți sint naturali, cum ar fi curcumin (E100), dar exista și variante artificiale: tartrazine (E102), de exemplu, a fost asociat cu reacții adverse.
 • emulsifiatorii: substanțe care fac posibila formarea și menținerea unui amestec omogen;
 • stabilizatorii: substanțe care fac posibila menținerea proprietăților fizico-chimice ale alimentelor, menținând omogenizarea dispersiilor, culoarea;
 • agenții de întărire: substanțe care permit și care ajuta la formarea gelurilor;
 • aromatizantii;
 • conservanții: substanțe care prelungesc perioada de păstrare a alimentelor prin protejarea lor împotrivă alterării produse de microorganisme. Produsele din carne au nitrați (de la E249 pină la E252), care sint vitali pentru înlăturarea bacteriilor.
 • îndulcitorii: substanțe, altele decit zaharul, care se utilizează pentru a da gust dulce alimentelor. Lumea este preocupata să consume din ce în ce mai puțin zahar, orientindu-se spre înlocuitori, cum ar fi acesulfame-K (E950), aspartam (E951) și zaharina (E954), care au un număr redus de calorii și prezinta siguranță pentru dantura. În general, aceștia nu sint periculoși pentru sănătate.

Iată citiva dintre aditivii care pot crea probleme:

• cancerigeni: E131, E142, E210, E211, E212, E213, E214, E215, E217, E239, E330
• periculoși, distrug vitamina B12: E102, E110, E120, E124, E127, E220
• cresc tensiunea arteriala: E250, E251, E252
• produc tulburări digestive (indigestie, greata, colici abdominale s.a.): E338, 339, 340, 341, 363, 465, 466, 450, 461, 407 (din înghețată)
• aditivi interziși în SUA: E103, E105, E111, E121, E125, E126, E152, E181

Cei mai periculoși aditivi:

 • E123 – este interzis în SUA și în fostele state sovietice. Se găsește în bomboane, jeleuri, dropsuri mentolate, brînză topita și crema de brînză. Este considerat cel mai puternic cancerigen dintre aditivi. Din aceeași categorie face parte și E110, care intra în componenta dulciurilor (mai ales a prafurilor de budinca), colorindu-le în galben
 • E330 – produce afecțiuni ale cavitații bucale și are acțiune cancerigena puternica. Se găsește în aproape toate sucurile din comerț.
 • E102 – este un alt colorant care se găsește în dulciuri, mai ales în budinci. Are acțiune cancerigena.
plante

15 sfaturi utile și ușoare de îngrijire a plantelor

Îngrijirea plantelor nu este întotdeauna cea mai ușoară atunci când nu sunteți sigur de unde să începeți. Odată ce ați învățat elementele de bază pentru îngrijirea plantelor și veți găsi o rutină, veți observa toate beneficiile minunate ale unui părinte de plante. Cercetările au arătat că plantele vă pot ajuta să respirați mai fericit și să vă stimulați starea de spirit doar prin a le avea în jur. Indiferent dacă vă amenajați camera sau biroul cu plante de apartament, am evidențiat câteva sfaturi de top pentru îngrijirea plantelor pentru a vă ajuta să aveți grijă de noii dvs. copii. Urmând aceste instrucțiuni de îngrijire a plantelor, veți primi foarte curând o a doua natură!

Simțiți solul pentru a ști cât de des vă udați plantele

Pentru plantele în ghiveci de acasă, este posibil să nu știți cât de des să le udați. Pentru majoritatea plantelor, regula de aur este de a vedea dacă primul centimetru de sol este uscat. Dacă este uscată, aceasta este o indicație că planta are nevoie de apă. Dacă există frunze care s-au șters sau sunt uscate / decolorate, planta ar putea avea nevoie de puțină apă în plus decât o rutină obișnuită.

Este mai bine să le lipsiti de apă decât să le udati in exces

O plantă se poate recupera mai repede după ce a fost lipsită de apă decât după un exces de apă. Pentru a salva o plantă udata in exces, poate fi necesar să replantați planta și să îndepărtați rădăcinile nesănătoase și solul ud înainte de a muta planta într-un ghiveci nou.  

Omiteți fertilizarea pentru plantele de apartament dacă nu sunteți sigur

Plantele de apartament nu necesită fertilizare decât dacă se luptă să crească. Dacă nu sunteți sigur de cât de mult sau ce tip de fertilizare să folosiți atunci când plantați, este mai bine să săriți cu totul pasul respectiv. Prea multă fertilizare poate de fapt să omoare planta, mai degrabă decât să o ajute.

Plantele de apartament iubesc stabilitatea 

Vă recomandăm să stabiliți locul unde veți pune planta în casă înainte de a alege una. Plantele prosperă odată ce sunt obișnuite cu mediul înconjurător și este important să găsești un loc cu cantitatea potrivită de lumină. Temperatura este, de asemenea, importantă. Temperaturile fluctuante vă vor șoca planta și, prin urmare, nu vor mai putea dezvolta planta și poate chiar să moară. Majoritatea plantelor preferă temperaturi de 18º-23ºC.

Așezați plante cu lumină slabă în băi

Plantele cu lumină scăzută au încă nevoie de lumină, dar o fereastră mică de baie fără lumină directă care strălucește este sursa de lumină perfectă pentru aceste tipuri de plante. Dușul va fi și principala sursă de apă a plantei, dar nu direct din furtun. Umiditatea produsă la duș vă va uda plantele care nu necesită prea multă udare. Poate doriți să aruncați o privire din când în când pentru a vedea dacă planta dvs. are nevoie de apa suplimentară. Acest lucru se poate face cu ușurință verificând solul, vezi primul sfat.

Apă adânc, mai degrabă decât ușor și frecvent

Când udați ușor și frecvent, numai rădăcinile superioare sunt capabile să bea apă, iar planta dvs. poate să nu primească apa de care are nevoie pentru a supraviețui. Udarea adâncă, ceea ce presupune udarea puternică a plantelor cu apă, permite ca toate rădăcinile să ia putina apa. Pentru a evita supra-udarea, udă-ți încet planta și urmărește când apa nu se mai scurge prin sol. Odată ce ați observat acest lucru, opriți-vă aici.

Tundeti-vă plantele

Taierea varfurilor plantelor dvs. le va ajuta să crească din nou. Este asemanator cu felul în care tăierea vârfurilor moarte ale părului ajuta să crească din nou părul. După iarnă, veți vedea câteva dintre vârfurile sau frunzele plantei dvs. pe moarte, așa că o simplă tunsoare a plantelor va fi utilă!

Nu vă replantați plantele trăgându-le din pamant!

Tragerea unei plante din pamant nu numai că va strica tulpinile, frunzele și florile, dar va rupe și rădăcinile. Rădăcinile deteriorate trebuie să se vindece înainte de a putea lua pe deplin substanțe nutritive, așa că scoaterea plantei din ghiveci nu este niciodată un plan bun. 

Încearcă să replici habitatul nativ al plantei tale

Aceasta include tipul de sol pe care îl cumpărați, umiditatea, temperatura, apa și lumina soarelui. Cercetarea habitatului nativ al plantei dvs. vă va ajuta să descoperiți climatul și terenul pe care planta dvs. îl preferă. Adaptarea acestui lucru la modul în care ai grijă de planta ta va fi benefică pentru longevitatea plantei tale .

Majoritatea plantelor înfloresc cu umiditate ridicată

În cazul în care majoritatea caselor au aer uscat, mai ales în timpul iernii, vă recomandăm să reglați aerul. Acest lucru ar putea fi la fel de simplu ca achiziționarea unui umidificator pentru camerele casei dvs. care conțin plantele dvs. adorate.

Aveți grijă de frunzele galbene sau picante

Întrebarea horticultorilor locali vă va conduce cu siguranță la îngrășământul corect pentru fiecare plantă, deoarece, în funcție de terenul din care a provenit planta, planta va necesita un anumit îngrășământ pentru a se vindeca înapoi la sănătate deplină. Împreună cu îngrășământul, puteți prepara niște alimente vegetale de casă pentru care planta dvs. vă va mulțumi cu siguranță.

Asigurați-vă că vasele au găuri de drenaj

Să aveți o cale de scurgere a ghivecelor este vital pentru planta dvs. și pentru sol. Drenajul adecvat permite rădăcinilor să primească aer, mai degrabă decât să stea în apă și să sufoce rădăcinile.

Curatati frunzele plantelor!

Plantele care colectează prea mult praf pe frunze nu pot obține lumina soarelui de care ar putea avea nevoie pentru a supraviețui, în special plantele verzi și plantele cu frunze mari. De câteva ori pe an, folosiți o cârpă umedă și ștergeți ușor frunzele plantelor de pe ambele părți. 

Urmarea tuturor acestor sfaturi va duce, sperăm, la o viață lungă și minunată pentru fiecare dintre plantele tale. Cea mai bună parte a aducerii plantelor acasă este alegerea locului care să vă întâmpine cu căldură planta. Dacă observați că planta dvs. moare, există modalități de a vă revigora planta . 

arta

Un ghid pentru a oferi artă cadou

V-ați distrus creierul, ați petrecut ore întregi căutând inspirație pe internet și epuizând orice sugestie posibilă de la toți cei pe care îi cunoașteți, totuși … nimic.

Chiar și pentru persoana care are totul, o piesă de artă face un cadou uimitor. Arată gândirea prealabilă, efortul și un fler pentru oferirea de cadouri. Arta este un cadou minunat pentru orice ocazie, fie că este vorba de Crăciun, ziua de nastere, sau un cadou de nuntă. Dar de unde începi?

Gândul de a oferi lucrări de artă cadou poate părea descurajant, dar de câte ori ai văzut o piesă de artă și ai gândit „Uau! Ar fi perfect pentru așa și așa? ” Poate că ați văzut o fotografie și ați știut imediat cine ar aprecia și le va plăcea să o aibă în casa lor. Puține cadouri sunt mai memorabile decât arta și a lua timp pentru a alege arta pentru cineva special este un mod excelent de a arăta cât de mult înseamnă pentru tine.

Nu există o cale greșită de a oferi darul artei, ci doar posibilități uimitoare. Gândiți-vă doar la ceea ce face persoana specială și sunteți pe cale să alegeți un cadou durabil pe care sigur îl va iubi.

Deci, indiferent dacă doriți să adăugați la colecția de artă a unei persoane dragi sau poate să începeți una pentru prietenul dvs., rețineți câteva sfaturi utile pentru a o ușura:

IATĂ SFATURILE NOASTRE RAPIDE PENTRU A OFERI ARTĂ CADOU:

 • Care este gustul personal al destinatarului?

Este posibil ca persoana pentru care cumpărați să vă fie prieten de ani de zile sau probabil că tocmai ați cunoscut-o; în orice caz, trebuie să faceți câteva note despre gustul lor personal. Casa lor este modernă și minimală sau tradițională și plină de caracter? Preferă împrejurimile elegante, neutre sau minime sau descoperiri mai eclectice, rustice și vibrante? Gândiți-vă la pasiunile lor și la ceea ce le place să facă cel mai bine în timpul liber. Folosiți stilul personal sau culorile preferate ca indicii pentru a alege arta pe care o vor iubi.

 • Au vreun artist sau gen preferat?

Dacă persoana pentru care cumpărați este un fan al artei, atunci sunt șanse să aibă un stil sau un artist preferat. Dacă nu este deja evident din piesele pe care le au în casă, atunci săpați. Puneți subtil câteva întrebări sau întrebați-i partenerul sau copiii dacă au menționat vreodată stiluri sau artiști care le plac. Folosiți informațiile ca bază pentru ce să cumpărați.

 • Unde o vor pune?

Cumpărarea de artă ca cadou este minunată, totuși, pentru a fi un cadou care merită, vor trebui să o atârne sau să o afișeze. Data viitoare când le vizitați casa, uitați-vă la ce spațiu de perete au. Acest lucru vă va ajuta să alegeți o piesă care să se potrivească nu numai cu decorul lor, ci și cu spațiul cu care trebuie să lucreze.

Oferirea unor opere de artă mai mici poate avea un impact mare și permite destinatarului mai multă flexibilitate în ceea ce privește locul unde să afișeze noua artă.

 • Arta pentru cineva care este departe?

Lucrările pe hârtie și fotografiile pot fi expediate ușor și la prețuri accesibile, după ce le-ați încadrat. Dacă nu sunteți sigur de preferințele de design ale cuiva, puteți oricând să trimiteți arta fără cadru și să le trimiteți un card cadou, astfel încât să poată face propriile selecții în magazinul cel mai convenabil pentru ei.

 • Fă din prietenul tău un artist

Dacă beneficiarul cadoului călătorește sau este un pasionat de fotografie, poate există deja opera de artă perfectă. Căutați un instantaneu preferat de vacanță sau o fotografie de familie, îl imprimați pe hârtie, metal, acril sau lemn pentru cadoul personalizat perfect.

 • Încă nedumerit?

Cumpărarea de artă în dar este incredibil de satisfăcătoare și exprimă destinatarului că ați pus gânduri și griji autentice în alegerea a ceva ce le va plăcea. Arta ar putea fi cea mai bună idee de cadou de până acum!

cadouri

10 motive pentru care ar trebui să faci un cadou cuiva

Cadourile sunt ceva care este „transferat voluntar” și „nu implică compensare”. Desigur, aceasta este doar versiunea simplă a cadourilor ca concept. Motivele pentru care oamenii fac cadouri se datorează faptului că procedând astfel, credem că vom putea stabili o relație cu o altă persoană – și nu doar cu cea romantică! Ar putea fi prietenie, mentorat, relații profesionale și așa mai departe.